Waarom Is Het Zo Belangrijk Om De Kosten Van Een Uitvaart Goed Inzichtelijk Te Hebben Tegenwoordig? Lees Hier Een Aantal Zaken Door!

Bij een kerkelijke begrafenis bij het graf houdt de priester een begrafenisplechtigheid. Bij een crematie kan het zijn dat de begrafenis – bijvoorbeeld in het familiegraf – alleen in de naaste familiekring plaatsvindt. Het is ook belangrijk om na te denken over alle kosten rondom deze zaken. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de kosten van een uitvaart om goed na te denken over alle onderdelen die meegenomen worden in de uitvaart.

In welke kleren is de overledene begraven?

Volgens de wensen van de nabestaanden kan het lichaam begraven worden in eigen kleding, bijvoorbeeld een mooi pak of een lievelingsjurk. Indien dit niet gewenst is, of indien er geen geschikt kledingstuk beschikbaar is, wordt er een zogenaamde shroud voorzien door de begrafenisondernemer.

Is het toegestaan om bloemen mee te nemen naar de begrafenis?

Of bloemgeschenken, bijvoorbeeld in de vorm van begrafenisarrangementen, gewenst zijn, wordt meestal op het feestje vermeld. Overlevenden willen vaak dat er geen bloemstukken worden gemaakt en dat ze in plaats daarvan worden gedoneerd aan een liefdadigheidsinstelling.

Als dit niet het geval is en er bloemengeschenken gewenst zijn, heeft de rouwende partij een grote keuze aan kransen, bloemstukken en boeketten.

Is er altijd een begrafenisfeest?

Na de begrafenis kan er een begrafenisfeest (ook een begrafenisbanket) plaatsvinden, waarvoor men meestal persoonlijk van tevoren door de nabestaanden wordt uitgenodigd. Dit is echter niet bij elke begrafenis het geval.

Zijn er andere procedures voor begrafenissen in Nederland?

Begrafenissen kunnen ook anders geregeld worden dan hier vermeld – zo kan er bijvoorbeeld een devotie worden gehouden in de dichtstbijzijnde familiekring bij het graf, waarbij de begrafenis plaatsvindt. De afscheidsceremonie kan ook direct in het crematorium voor de crematie plaatsvinden. Daarna wordt de kist opgehaald en na de crematie kan de urn in de naaste familiekring of ook anoniem begraven worden.

Moet ik kinderen meenemen naar een begrafenis?

Allereerst moet u natuurlijk rekening houden met de wensen van de nabestaanden, omdat deze meestal op de partij worden genoteerd. Als de nabestaanden akkoord gaan, wordt u en uw kind nu gevraagd het zelf te doen. In dit geval moeten kinderen echter zelf beslissen of ze de overledene weer willen zien. Neem de wil van uw kind serieus en respecteer zijn of haar wensen. Zorg er ook voor dat u uw kind voorbereidt op wat hij of zij zal ervaren op een begrafenis. Leg hun uit wat er gebeurd is en wat er wel en niet is toegestaan op de begrafenis.