Waarom Is Het Energie Besparen Nog Belangrijker In 2020? Je Doet Het Niet Alleen Voor Een Lagere Energierekening, Maar Ook Voor Het Milieu!

Veel mensen denken nog steeds dat energie besparen erg moeilijk is, toch is het besparen van energie op de meeste plaatsen zelfs zeer eenvoudig. Kijk zelf maar eens. Energiebesparing is voor iedereen een belangrijk onderwerp.  Helaas is dat meestal niet zozeer vanwege het milieu, maar vanwege de kosten die kunnen worden bespaard.  Omdat energiebesparing geld bespaart en het milieu helpt is het een geweldige optie om je best te doen om te besparen op je energie, dat kun je doen door op je verbruik te letten, maar ook door gebruik te maken van handige energie aanbiedingen in 2020.

1. Maak gebruik van apparaten zonder batterijen te gebruiken

Telefoons, scheerapparaten en elektrische tandenborstels met een directe netaansluiting verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit dan apparaten met een oplaadbare batterij. Met behulp van het EU-energielabel kunt u zeer snel zien welke apparaten energiezuinig zijn. Let op de A+++++.

2. Trek de stekker uit het apparaat, uitschakelen is beter dan stand-by.

In de standby-modus is nog steeds stroom nodig. Volgens schattingen draaien er nu twee Duitse kerncentrales alleen nog maar voor dit nutteloze gebruik. En voor u leidt dit tot onnodige kosten. Trek dus liever aan de stekker of gebruik bij meerdere apparaten een contactdoos met netschakelaar, dan kunnen alle aangesloten apparaten met één knop worden uitgeschakeld. Dat is pure energiebesparing!

  • Overigens verbruiken computers ook veel elektriciteit als ze niet in gebruik zijn. Dus het is ook de moeite waard om hier uit te schakelen.
  • Houd ook rekening met de tijd dat uw beeldschermen een pauze inlassen. Schakel gewoon de PC-monitor uit als u gaat lunchen en uw TV als u naar bed gaat. Omdat elk apparaat in stand-by elektriciteit verbruikt en uw geld kost. Haal de opladers na het opladen uit het stopcontact.
  • Over schermen gesproken: Verminder de helderheid van uw computerscherm. Dit verlengt de levensduur van uw apparaat en bespaart tegelijkertijd elektriciteit. Veel moderne televisies zijn ook zeer helder. Verminder de helderheid en bespaar elektriciteit en geld.

3. De koelkast is een goed begin om te starten met het besparen van energie

Energie besparen begint vooral bij huishoudelijke apparaten. Bij de aanschaf van een nieuwe koelkast moet u bijvoorbeeld letten op het elektriciteitsverbruik en het EU-energielabel: Het moet ten minste A+++ zijn, beter is natuurlijk A+++++. Bij de aankoop van een diepvriezer rijst de vraag naar de grootte en de noodzaak van een diepvriesvak. Een groot vriesvak kost meer elektriciteit en dus meer geld.

  • De koelkast moet op een koele plaats staan en de koeling mag niet te laag staan: per graad lagere koeling wordt 4% meer elektriciteit verbruikt. Het beste is om voedsel te koelen bij 6° tot 7°C. Voor de diepvriezer – die het beste in de kelder kan worden geplaatst – is een temperatuur van min 18°C voldoende. Plaats de koelkast en de vriezer op een plaats waar het kouder is: niet naast een radiator, fornuis of vaatwasser.
  • Verplaats ook uw koelkast weg van de muur, zodat de recooler goed kan werken. Plaats ook slechts een kleine hoeveelheid op de bovenkant van de koelkast, zodat de warmte naar boven kan stromen.
  • Omdat lucht een zeer slecht warmteoverdrachtsmedium is, verbruikt een volle koelkast minder elektriciteit.